3 fakty, których mogliście nie wiedzieć na temat migdałów

Często słyszymy, że migdały to jedne z najbardziej popularnych orzechów w Polsce. To prawda, stanowią częsty dodatek do wielu posiłków: owsianek, deserów, ciast, czy domowych lodów. Powinniśmy jednak wiedzieć, że nie są orzechami – to nasiona drzewa migdałowego. Migdały są zdrowe, a ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, o czym przekonamy Was w poniższym artykule. Dzisiaj przedstawimy 3 fakty, których mogliście nie wiedzieć na temat migdałów. Na naszej stronie znajdziecie je w różnej postaci: pysznych past, płatków oraz w czekoladzie. 

 

Gdzie rosną migdały?

 

Migdały rosną na drzewach migdałowych. Początkowo występowały jedynie w Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie migdałowce można napotkać również w wybranych krajach europejskich, Afryce i Kalifornii. Owocują one na początku roku, a okres przekwitania przypada dopiero na koniec lata. Drzewa te, ze względu na swój zdobniczy wygląd, są łatwo rozpoznawalne. W kwiatach znajduje się duża ilość nektaru, dlatego o zapylenie migdałowców dbają pszczoły. Jego owoce są podłużne i spłaszczone, a ich długość to około 6 cm. Wyróżnia się dwa typy migdałów: słodkie i gorzkie. To właśnie dla tych nasion uprawiane są migdałowce. 

 

Czy migdały są zdrowe?

 

Wiele osób zastanawia się czy migdały są zdrowe oraz w jakiej ilości powinno się je spożywać.  Postaramy się rozwiać Wasze wątpliwości. Bez wątpienia migdały zawierają szereg witamin i minerałów. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy E i A, a także m.in.: wapnia, magnezu, żelaza, sodu i potasu. Ze względu na swoje wartości odżywcze wpływają pozytywnie na nasz układ krążenia i pracę serca, a także wzmacniają odporność. Regularne spożywanie migdałów (nie tylko tych w czekoladzie:) redukuje poziom stresu, a także zapobiega również wahaniom nastroju. Uwzględnienie 15 g migdałów w codziennej diecie obniży poziom złego cholesterolu i wspomoże pracę całego organizmu. 

 

Pasta z migdałów – do czego ją dodać?

 

Jak wcześniej wspominaliśmy są dwa rodzaje migdałów. Słodkie to te, które spożywamy jako przekąskę. Można je jeść w stanie surowym. Natomiast drugi rodzaj jest uprawiany znacznie rzadziej. Gorzka odmiana jest trująca, wykorzystuje się ją tylko jako przyprawę. Migdały można spożywać w różnej postaci. Płatki migdałowe i migdały w czekoladzie często stanowią element dekoracyjny ciast.  Na drugie śniadanie rewelacyjnie sprawdzi się garść orzechów kalifornijskich, które po obróbce uzyskują delikatny i słodkawy smak. A z czym jeść pastę z migdałów? Ze względu na kremową konsystencję pasty orzechowe mają bardzo szerokie zastosowanie. Najczęściej stosuje się je jako smarowidło do kanapek, naleśników, czy dodatek do owsianek i koktajli. Pastę wykorzystuje się również do wypieków babeczek i ciast. Jest to świetne rozwiązanie dla osób będących na diecie redukcyjnej, czy ketogenicznej, którzy mogą zaspokoić chęć na zjedzenie słodkiej przekąski, zdrowym zamiennikiem w postaci kremu.  

 

Pasta z migdałów i białą czekoladą, migdały kalifornijskie, a może migdały w ciemnej czeladzie? Dajcie znać w komentarzu w jakiej postaci najczęściej spożywacie migdały.

 

 

 

 

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu