Amerykański sen, czyli jak masło orzechowe podbiło USA

Masło orzechowe i USA to skojarzenie, które naturalnie przychodzi nam do głowy. Ten wspaniały przysmak zaczął podbijać świat właśnie w Stanach Zjednoczonych i do dzisiaj jest tam niezwykle popularny. Sprawdźmy więc – jak słynne peanut butter spełniło swój amerykański sen.

Na początek mała porcja zaskoczenia – masło orzechowe nie powstało w USA! Jego początków należy szukać w Ameryce Południowej, gdzie było znane już około 3000 lat temu. Inkowie, a później Aztekowie, wszyscy oni znali i regularnie spożywali pasty ze zmielonych orzechów. Jednak nic dziwnego, że kiedy tylko słyszymy masło orzechowe, w naszej głowie zapala się lampka – USA. Olbrzymi wkład w ten stan rzeczy miała i ma nadal szeroko rozumiana popkultura. Seriale, filmy, a nawet muzyka, nasz smakołyk pojawiał się niemal wszędzie i zawsze w amerykańskim anturażu. Poza tym bądźmy szczerzy, to właśnie w Stanach Zjednoczonych masło orzechowe zrobiło zawrotną karierę i stamtąd wyruszyło na podbój reszty świata. 

 

Punktu po punkcie – amerykańska historia masła orzechowego

Za ojca masła orzechowego w znanej nam dzisiaj formie uważa się J.H. Kellogg’a. Tak, jeśli jego nazwisko, z czymś Wam się kojarzy, to macie rację. Możecie znać je z opakowań płatków kukurydzianych, gdyż to właśnie Kellogg jest ich wynalazcą. Po wielu staraniach na początku XX wieku udało mu się otworzyć pierwszą fabrykę masła orzechowego w USA. I tak maszyna ruszyła.

Początkowo masło orzechowe nie było szeroko dostępne. Z uwagi na cenę trafiało raczej do zamożniejszej części społeczeństwa. Z czasem jednak to się zmieniło i smakołyk trafił na sklepowe półki w całym kraju. Aktualnie Amerykanie każdego roku wydają na masło orzechowe około 800 milionów dolarów. I niech to będzie symbolem sukcesu, jaki ten specjał odniósł w USA.

Poczuj się jak prawdziwy Amerykanin

Zastanawiasz się – z czym jeść masło orzechowe? Cóż, jeśli chcesz poczuć się jak przykładny Amerykanin, to tylko w kanapce z galaretką! Chodzi nam oczywiście o słynną kanapkę PB & J (Peanut butter & Jelly), w której skład wchodzi jasny chleb tostowy, masło orzechowe i galaretka (najlepiej winogronowa!). To przysmak znany i lubiany w całych Stanach Zjednoczonych.

Oto szybki przepis:

 

  1. Bierzesz jasne pieczywo tostowe i delikatnie je podgrzewasz.
  2. Jedną kromkę smarujesz masłem orzechowym, a drugą galaretką lub dżemem.
  3. Składasz i jesz ze smakiem!

 

Na całe szczęście, aby cieszyć się smakiem pysznego, wysokiej jakości masła orzechowego, nie musisz wyjeżdżać za ocean. Wystarczy zaopatrzyć się w nie w naszej manufakturze. O, na przykład tutaj.

 

Historia pokazuje, że naprawdę warto! Smacznego. 🥜 😀

 

P.S. Takie ciekawostki i przepisy regularnie pojawiają się w naszym newsletterze. Zapisz się do niego, aby nie ominąć żadnej z nich!

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0