Bułeczki drożdżowe z pastą z orzechów pekan 🍁

 

 

Dawno mnie tu nie było z żadnym przepisem 🙈 ale grudzień u nas jest na prawdę pracowity więc wybaczcie!

Dziś jako inspirację na wykorzystanie masła orzechowego chciałabym Wam zaproponować BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SYROPEM KLONOWYM, PASTĄ Z ORZECHÓW PEKAN I CYNAMONEM 🥐 może mają mało wspólnego z byciem fit, ale są naprawdę przepyszne 🙂

Składniki na ciasto drożdżowe:
* 550 g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 80 g cukru
* 20 g drożdży świeżych
* 70 g roztopionego masła
* 250 ml mleka
* 2 jajka

Składniki na nadzienie:
* 50 g syropu klonowego
* 100 g pasty z orzechów pekan
* 80 g cukru
* cynamon

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy do mąki razem z resztą składników. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5h.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt 40×50 cm i smarujemy go syropem klonowym, pastą orzechową a następnie posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto zawijamy i kroimy na 12 równych części.
Układamy bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 0,5h do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

Pycha 😋❤️❤️

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0