Cały dzień z orzechami – 3 przepisy na pyszne dania

Wyznajemy zasadę, że bez orzechów ani rusz, dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was trzy przepisy kulinarne, które pokochacie. Śniadanie, obiad i kolacja, a więc cały dzień z orzechami. Według nas – to najlepsze, co może być, zwłaszcza dla zadeklarowanych orzechożerców!

 

Zanim jednak zaczniemy i zaprezentujemy Wam dania, które – mamy nadzieję – podbiją Waszą kuchnię, sprawdźmy, dlaczego w ogóle warto jeść orzechy. Poza walorami smakowymi oczywiście, bo te są przecież niezrównane. Otóż regularne spożywanie orzechów dostarczy nam przede wszystkim:

 

  • całkiem sporo białka, co szczególnie docenią osoby uprawiające sport;
  • porcję dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • porcję witamin – zwłaszcza E oraz tych z grupy B.

 

To oczywiście nie wszystko. Wystarczy wspomnieć, że orzechy mają niski indeks glikemiczny, dlatego będą świetne dla diabetyków czy osób zmagających się z insulinoopornością. Jak widać, warto sięgać po orzechy w codziennej diecie – są nie tylko smaczne, ale też naprawdę zdrowe. Przejdźmy więc dalej, czas na smakowite przepisy!

 

Trzy proste przepisy na dania z orzechami

 

Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Czego chcieć więcej? Zaczynamy od śniadania, później obiad i lekka kolacja. Nie przedłużając – ruszamy do czytania i gotowania.

 

Śniadanie

 

Czego potrzebujesz:

 

  • płatki owsiane – 3 łyżki,
  • orzechy nerkowca – garść,
  • mleko roślinne – ok. pół szklanki,
  • szczypta cynamonu,
  • ulubione owoce.

 

Płatki owsiane, orzechy, cynamon i mleko roślinne wrzucamy do miski i blendujemy. Stopień zblendowania dowolny, jeśli lubisz gładką masę blenduj dłużej, jeśli nie – krócej. Otrzymany mus przekładamy do szklanki/miski i dekorujemy ulubionymi owocami. Turbo szybkie, smaczne, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie.

 

Obiad

 

Czego potrzebujesz:

 

  • makaron – najlepiej tagliatelle,
  • ser pleśniowy Lazur,
  • orzechy włoskie – garść,
  • śmietanka 18%,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • mała cebula,
  • pieprz, sól.

 

Na patelni smażymy  cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę wraz z połową sera pleśniowego i przyprawami. Intensywnie mieszamy, aż do momentu, gdy ser się rozpuści. Następnie dodajemy orzechy i zdejmujemy patelnię z gazu. Ugotowany makaron polewamy sosem i ozdabiamy pozostałym serem pokrojonym w cienkie plastry. Smacznego!

 

Kolacja

 

Czego potrzebujesz:

 

  • makaron pełnoziarnisty świderki,
  • pomidory suszone – kilka sztuk,
  • mozzarella (najlepiej w kuleczkach),
  • mix sałat,
  • oliwki – kilkanaście sztuk,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • świeża bazylia – pół pęczka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • ocet balsamiczny – do smaku,
  • sól, pieprz.

 

Makaron gotujemy al dente. Oliwę mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawami i świeżą bazylią. Dorzucamy do pokrojonych w paski pomidorów suszonym, a następnie mieszamy. Po ugotowaniu makaron wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy i zalewamy przygotowanym sosem oraz skrapiamy octem balsamicznym. I już, gotowe!

 

Wszystkim smakoszom życzymy smacznego! I pamiętajcie – orzechy to zdrowa i pyszna przekąska, warto jeść je regularnie. Do przeczytania.

 

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0