Wyznajemy zasadę, że bez orzechów ani rusz, dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was trzy przepisy kulinarne, które pokochacie. Śniadanie, obiad i kolacja, a więc cały dzień z orzechami. Według nas – to najlepsze, co może być, zwłaszcza dla zadeklarowanych orzechożerców!
Zanim jednak zaczniemy i zaprezentujemy Wam dania, które – mamy nadzieję – podbiją Waszą kuchnię, sprawdźmy, dlaczego w ogóle warto jeść orzechy. Poza walorami smakowymi oczywiście, bo te są przecież niezrównane. Otóż regularne spożywanie orzechów dostarczy nam przede wszystkim:
- całkiem sporo białka, co szczególnie docenią osoby uprawiające sport;
- porcję dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- porcję witamin – zwłaszcza E oraz tych z grupy B.
To oczywiście nie wszystko. Wystarczy wspomnieć, że orzechy mają niski indeks glikemiczny, dlatego będą świetne dla diabetyków czy osób zmagających się z insulinoopornością. Jak widać, warto sięgać po orzechy w codziennej diecie – są nie tylko smaczne, ale też naprawdę zdrowe. Przejdźmy więc dalej, czas na smakowite przepisy!
Trzy proste przepisy na dania z orzechami
Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Czego chcieć więcej? Zaczynamy od śniadania, później obiad i lekka kolacja. Nie przedłużając – ruszamy do czytania i gotowania.
Śniadanie
Czego potrzebujesz:
- płatki owsiane – 3 łyżki,
- orzechy nerkowca – garść,
- mleko roślinne – ok. pół szklanki,
- szczypta cynamonu,
- ulubione owoce.
Płatki owsiane, orzechy, cynamon i mleko roślinne wrzucamy do miski i blendujemy. Stopień zblendowania dowolny, jeśli lubisz gładką masę blenduj dłużej, jeśli nie – krócej. Otrzymany mus przekładamy do szklanki/miski i dekorujemy ulubionymi owocami. Turbo szybkie, smaczne, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie.
Obiad
Czego potrzebujesz:
- makaron – najlepiej tagliatelle,
- ser pleśniowy Lazur,
- orzechy włoskie – garść,
- śmietanka 18%,
- czosnek – 2 ząbki,
- mała cebula,
- pieprz, sól.
Na patelni smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę wraz z połową sera pleśniowego i przyprawami. Intensywnie mieszamy, aż do momentu, gdy ser się rozpuści. Następnie dodajemy orzechy i zdejmujemy patelnię z gazu. Ugotowany makaron polewamy sosem i ozdabiamy pozostałym serem pokrojonym w cienkie plastry. Smacznego!
Kolacja
Czego potrzebujesz:
- makaron pełnoziarnisty świderki,
- pomidory suszone – kilka sztuk,
- mozzarella (najlepiej w kuleczkach),
- mix sałat,
- oliwki – kilkanaście sztuk,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- świeża bazylia – pół pęczka,
- czosnek – 2 ząbki,
- ocet balsamiczny – do smaku,
- sól, pieprz.
Makaron gotujemy al dente. Oliwę mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawami i świeżą bazylią. Dorzucamy do pokrojonych w paski pomidorów suszonym, a następnie mieszamy. Po ugotowaniu makaron wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy i zalewamy przygotowanym sosem oraz skrapiamy octem balsamicznym. I już, gotowe!
Wszystkim smakoszom życzymy smacznego! I pamiętajcie – orzechy to zdrowa i pyszna przekąska, warto jeść je regularnie. Do przeczytania.