Kruche ciasteczka z masłem orzechowym

 

Długotrwały stres to groźny nieprzyjaciel naszego całego organizmu. W tym trudnym okresie często próbując uspokoić nerwy, zajadamy się niezdrowym jedzeniem. Na szczęście są orzechy i masła orzechowe – zdrowe przekąski, które w dodatku działają uspokajająco, poprawiając działanie układu nerwowego i krążeniowego.

Mózg potrzebuje dużo energii, zwłaszcza podczas wzmożonego wysiłku, na ratunek wtedy przychodzą tzw. zdrowe tłuszcze i węglowodany, które znajdziemy właśnie w masłach orzechowych. To właśnie orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. W dodatku bogate w magnez, potas, błonnik, witaminy E i B2 skutecznie obniżają ciśnienie krwi, tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca.

W tzw. zajadaniu stresu niejednokrotnie chodzi o samą czynność jedzenia/chrupania, która ma terapeutyczny wpływ i uspokaja nasze nerwy, dlatego tym bardziej warto sięgnąć po zdrowe przekąski, jakimi są orzechy i masła orzechowe.

Powyższe dobroczynne właściwości orzechów poparte są licznymi badaniami, do jednych z najgłośniejszych w ostatnich latach zaliczamy te przeprowadzone przez naukowców z Penn State University. Przez kilkanaście tygodni 22 dorosłym osobom z podwyższonym cholesterolem podawano trzy różne diety, odpowiednio: typowo amerykańską; zawierającą 39 gram orzechów włoskich i łyżkę oleju z orzechów; trzecia podobna do drugiej z dodatkiem 1,5 łyżki oleju lnianego.

Uczestników poddawano różnym sytuacjom stresowym (np. zanurzenie jednej nogi w zimnej wodzie). W rezultacie okazało się, że dieta zawierająca orzechy włoskie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze w warunkach stresowych. Orzechy były podawane w różnej formie, np. w ciasteczkach z dodatkiem masła orzechowego.

 

Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym:

SKŁADNIKI

12 SZTUK

100 g masła

120 g masła orzechowego

150 g cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego

170 g mąki

2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli morskiej

50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady

 

 

PRZYGOTOWANIE

Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać kropelki czekolady i delikatnie wymieszać.

Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

 

 

Przepis z: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-z-maslem-orzechowym-i-kawalkami-czekolady

 

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu