Szybkie desery z masłem orzechowym, które można zrobić w kilkanaście minut to zdecydowanie coś co lubię najbardziej! Są idealnym rozwiązaniem dla osób, które na co dzień są zabiegane i nie mają czasu na gotowanie. Jeśli dodam do tego jeszcze ,że dzisiejszy przepis będzie dietetyczny, wegański, PRZEpyszny to już w ogóle zachwytów nie powinno być końca 😀 Bierzcie blendery w dłoń i zaczynamy przygotowywanie szybkiego deseru SNICKERS!
Do przygotowania Snickersa wykorzystam masło z orzechów arachidowych, które jest nie tylko pyszne ale także posiada szereg właściwości zdrowotnych. Dobrej jakości masło z orzeszków ziemnych dostaniecie oczywiście w naszym sklepie.
A teraz przechodzimy do konkretów, czyli jak przygotować szybki deser z masłem orzechowym 😀
PRZEPIS NA 4 PORCJE FIT SNICKERSA:
Biała masa:
- 200 g kaszy jaglanej
- 600 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 10 g ksylitolu
- łyżka masła z orzechów arachidowych
Karmel:
- 100 g daktyli
- 100 g wody
- łyżka masła arachidowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
Wykonanie:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie minimum godzinę. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe, sól i miksujemy do uzyskania konsystencji “karmelu”
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy mleka lub napoju roślinnego i gotujemy do miękkości (około 15 minut). Masę przekładamy do miski blendera, dodajemy cukier oraz masło z fistaszów i miksujemy na jednolitą masę.
Do szklanek lub słoiczków nakładamy warstwę z kaszy jaglanej, następnie warstwę fit karmelu z daktyli i warstwę orzechów arachidowych. Wszystkie warstwy powtarzamy i mamy gotowy deser!
Mam nadzieję że ten przepis na szybki deser z masłem orzechowym posmakuje Wam i zagości w waszych przepiśnikach na dłużej <3
Smacznego!