Jaglanka z słodko-kwaśnym sosem migdałowym

Zdecydowanie należę do osób, które kochają nietypowe połącznia. Słodko-kwaśny sos na bazie masła migdałowego? Robię od razu! I Wy też spróbujcie bo smak to mocne 10/10 😀

Zacznę troszkę od przybliżenia informacji na temat samych migdałów. Ja najczęściej spożywam je w postaci masła migdałowego.

W sklepie Dobry Orzech znajdziecie trzy rodzaje pasty z migdałów:

  • pasta z migdałów 100% ,
  • pasta z migdałów z solą,
  • pasta z migdałów z kokosem i białą czekoladą.

Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wielbicielom klasyki polecam pastę z migdałów 100%, a dla miłośników kokosa i słodszych smaków proponuję pastę z migdałów z kokosem i białą czekoladą.

Masło migdałowe podobnie jak inne masła orzechowe to bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę E, wiatminy z grupy B, żelazo, miedź, potas, mangan, cynk i magnez. Regularne spożywanie migdałów (zarówno w postaci pasty migdałowej, jak i w postaci stałej)  obniża ryzyko miażdżycy, zmniejsza ryzyko udaru, miażdżycy i zawału.

Masło migdałowe może stanowić jeden z kluczowych skłądników diety obniżającej ciśnienie tętnicze (tzw. dieta DASH). Dodatkowo, dzięki dużej zawartości błonnika, białka i zdrowych tłuszczy świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Pasta z migdałów to również idealna przekąska podczas intensywnej nauki i sesji egzaminacyjnych. Dlaczego? Otóż duża zawartość magnezu wpływa na poprawę pamięci, poziom skupienia i pomaga zwalczać długotrwały stres.

 

A teraz, do dzieła!

Składniki:
🌾50g kaszy jaglanej
🥛1 szklanka mleka
🍌150g ulubionych owoców (u mnie banan, maliny i borówki)
Sos orzechowy :
🥜10 g masła migdałowego (1 łyżeczka)
🍋1 łyżeczka soku z cytryny
🍯1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy na mleku pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
Składniki na sos orzechowy mieszamy ze sobą w miseczce.
Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy na talerz, dodajemy owoce i polewamy sosem 🥣

440 kcal, B 9g, T 9g, W 80 g

Zachęcam do wykorzystania w przepisie masła migdałowego Dobry Orzech, w którym znajdziecie 100% orzechów bez zbędnych dodatków.

masło migdalowe Dobry Orzech

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu