Łupiny orzechów włoskich – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Chociaż z pozoru wydają się kompletnie niepotrzebne, to nawet one mogą się nam przydać. Mowa o łupinach orzechów włoskich, które cieszą się coraz większą popularnością. Wbrew pozorom są cenne i można je wykorzystać na kilka sposobów. Dziś wyjaśnimy Wam, jak to zrobić.

 

Nieważne, czy zajadasz się orzechami w formie deseru, przegryzasz je od czasu do czasu dla lepszego zdrowia, czy może używasz ich w wypiekach – zawsze zostajesz z łupinami. I to właśnie świetna wiadomość, ponieważ mamy dla Ciebie kilka przepisów na to, jak je wykorzystać. Poniżej przygotowaliśmy krótkie zestawienie, z którego dowiesz, o co tyle zamieszania i co zrobić, aby wspomniane łupiny okazały się przydatne.

 

Wykorzystaj łupiny w walce o lepszą cerę

 

Tak naprawdę już nasze babcie wiedziały, że łupiny od orzechów można wykorzystać, jako główny składnik swego rodzaju toniku do skóry. Wystarczy, że sparzysz łupiny, a później – gdy już wyschną – dokładnie zmielisz. Orzechowy proszek zalewasz wrzątkiem i czekasz ok. 30 minut. Po tym czasie śmiało możesz wykorzystać otrzymany płyn do pielęgnacji skóry twarzy. Już po krótkim czasie zauważysz, że jest ona bardziej elastyczna, pełna blasku i wolna od zmian zapalnych.

 

Łupiny orzechów włoskich… wybielają zęby!

 

Poważnie, to znany sposób na piękny uśmiech. Wystarczy gotować łupiny zalane szklanką wody przez ok. 25 minut. Następnie wykorzystaj otrzymany wywar do mycia zębów. Rób to codziennie przez kilka tygodni, a zobaczysz, że efekt Cię zaskoczy. Oczywiście każdego dnia powinieneś przygotowywać świeży wywar, ale to chyba mała cena, za cudowny, śnieżnobiały uśmiech, prawda?

 

Zwiększamy odporność, dzięki łupinom orzechów

 

Mowa tutaj o słynnym miodzie juglandowym. To połączenie miodu, łupin pozostałych po orzechach włoskich i gliceryny. Jak go otrzymać? Do dowolnego naczynia wrzucamy miód, zmielone łupiny i kilka kropel gliceryny. Całość mieszamy i już – miód juglandowy gotowy. Teraz wystarczy spożywać tę mieszankę dwa razy dziennie po łyżce, aby nasz układ odpornościowy stał się jeszcze silniejszy. To jeden z naprawdę prostych oraz skutecznych sposobów na to, aby wesprzeć swój organizm w walce z chorobami (zwłaszcza jesienną i zimową porą).

 

Nie wyrzucaj, wykorzystaj – proste jak dwa razy dwa

 

To oczywiście tylko niektóre ze sposobów na wykorzystanie łupinek orzechów. Wydały nam się najbardziej interesujące i po prostu praktyczne. Po raz kolejny okazuje się, że orzechy to naprawdę wyjątkowe rośliny, których wartości odżywcze warto wykorzystać. Każdy ich fragment ma w sobie coś, co może nam pomóc. Gorąco zachęcamy Was do tego, aby wykorzystywać całe orzechy – włącznie z ich łupinami. To świetny sposób na dobre zdrowie i wysoką odporność. Do przeczytania!

 

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0