Masło orzechowe – dobre dla diabetyków?

 

Masło orzechowe jest zdrowe – to prawda znana wszem wobec. Mało tego nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Co jednak w przypadku sytuacji szczególnych, gdy mowa o osobach z cukrzycą? Czy wówczas spożywanie masła orzechowego to dobry pomysł? Okazuje się, że tak, to nie tylko pomysł dobry, ale wręcz zalecany przez specjalistów.

 

Dzisiejszy tekst będzie miał nieco bardziej naukowy charakter. Nie da się jednak inaczej, gdy mowa o zdrowiu, ludzkim organizmie i wpływie, jaki wywiera na niego pożywienie. Zacznijmy więc od tego, jakie właściwości ma masło orzechowe. Otóż przede wszystkim jest ono bogate w tłuszcze nienasycone oraz białko. Kluczowa jest tutaj niska zawartość węglowodanów, dzięki czemu masło orzechowe nie podbija poziomu glukozy we krwi. Właśnie dlatego może być z powodzeniem wykorzystywane przez diabetyków. Co istotne, już niewielka porcja masła orzechowego potrafi skutecznie zahamować głód. Może być ono także świetną alternatywą dla słodyczy.

 

Tak dobre, że aż podawane w szpitalu

 

To prawda – już ponad dwa lata temu masło orzechowe weszło na stałe do menu pacjentów Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka, którzy chorują na cukrzycę. Wszystko przez badania naukowe, jakie potwierdziły, że masło orzechowe z orzechów ziemnych, orzechów nerkowca oraz migdałów jest zalecane dla diabetyków. Pomaga ono w ustabilizowaniu poposiłkowego stężenia glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2.

 

Trzeba jednak pamiętać o trzech kwestiach:

 

  • alergia na orzechy – to absolutna podstawa. Orzechy to silne alergeny, dlatego musimy być pewni, że nie jesteśmy na nie uczuleni;

 

  • najwyższa jakość – korzystajcie wyłącznie z produktów wytwarzanych z wysokogatunkowych orzechów. Unikajmy produktów, które zawierają dodatek tłuszczu czy cukru. Porządne masło orzechowe ma w swoim składzie wyłącznie orzechy, nic więcej. Zwracajmy na to uwagę podczas zakupów;

 

  • co za dużo to niezdrowo – choć masło orzechowe jest pyszne, to jednak powinno być spożywane przez diabetyków w określonych ilościach. Pamiętajmy, że to przekąska bardzo kaloryczna. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca spożycie na poziomie do dwóch łyżeczek dziennie w przypadku osób dorosłych.

 

Jedz DOBRE masło orzechowe

 

Jak widać, warto włączyć w swoją dietę masło orzechowe, również – a może zwłaszcza – gdy chorujemy na cukrzycę. Oczywiście jak zawsze, tak i tutaj należy zachować umiar. Pamiętajmy o tym, a nic nie będzie stało na przeszkodzie, aby pyszne masło orzechowe na stałe weszło do naszego jadłospisu.

 

 

Źródła:

 

https://dietadlacukrzyka.pl/produkt/maslo-orzechowe-dieta-dla-cukrzyka/

https://diabetyk.org.pl/maslo-orzechowe-zmniejsza-poziom-glukozy-we-krwi/

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C595766%2Corzeszki-ziemne-i-maslo-orzechowe-dla-chorych-na-cukrzyce-dzieci.html

 

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0