Olej pistacjowy – dlaczego warto stosować go w kuchni?

Nie bez przyczyny w naszych kuchniach coraz częściej stosujemy oleje zimnotłoczone wyprodukowane z różnych roślin. Niezwykle popularny jest już olej kokosowy, olej lniany czy np olej z orzechów włoskich. Każdy z nich stanowi bardzo wartościowe źródło kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. W dzisiejszym artykule przekonamy Was dlaczego warto stosować w kuchni olej pistacjowy. Jeśli jesteście fanami pistacji, to gwarantujemy Wam, że po wypróbowaniu, nasz olej pistacjowy zagości na dłużej na Waszych kuchennych półkach.

Olej pistacjowy spożywczy

Pistacje są bogatym źródłem witaminy B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór może być przyczyną bezsenności, depresji i problemów z koncentracją. Duża garść pistacji pokrywa około 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Aby zwiększyć podaż witaminy B6 możemy włączyć do diety właśnie olej pistacjowy zimnotłoczony. 

Badania dowodzą, że pistacje to bardzo dobra przekąska dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów. Ich silne działanie przeciwutleniające wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Chcesz się uchronić przed chorobami serca – spożywaj pistacje! Idealnym zamiennikiem orzechów będzie właśnie olej pistacjowy dodawany do wielu potraw. 

Olej pistacjowy będzie również bardzo dobrym rozwiązaniem gdy jesteśmy na diecie ketogenicznej, na redukcji lub gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Pistacje w porównaniu z innymi orzechami wykazują się niską kalorycznością. Olej pistacjowy zimnotłoczony możemy dodawać do potraw jako wartościowe źródło tłuszczu.  

Przeciwutleniacze zawarte w oleju z pistacji chronią przed utratą jędrności i przedwczesnym starzeniem się skóry. Duża zawartość witaminy E wpływa także korzystnie na stan skóry i włosów, a także zapobiega ich wypadaniu.

olej pistacjowy 100%

Olej z pistacji w kuchni

Jako ciekawostkę napiszemy Wam, że do przygotowania jednej buteleczki naszego oleju pistacjowego wykorzystujemy  minimum 1, 25 kg orzechów z pistacji. Jeśli chodzi o zastosowanie oleju pistacjowego to ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań smakowych. Idealnie sprawdzi się jako sos do sałatek, którym doda zarówno oryginalnego aromatu, jak i słodkiego, lekko orzechowego posmaku. Może być również stosowany jako składnik marynaty do mięs lub popularnej włoskiej bruschetty. Skoro o kuchni włoskiej mowa, to olej pistacjowy będzie również smacznym dodatkiem do makaronów, kasz i dań z ryżem.

Pamiętajmy jednak, że olej z pistacji nierafinowany zimnotłoczony stosujemy wyłącznie na zimno. Nie powinniśmy używać go do smażenia. 

Olej pistacjowy Dobry Orzech – jak przechowywać?

Bardzo często podczas zakupu naszych olejów pytacie nas o to jak przechowywać oleje tłoczone na zimno. Przechowywanie oleju pistacjowego nie różni się bardzo od sposobu przechowywania innych olejów zimnotłoczonych. Po otwarciu powinniśmy umieścić go w lodówce i najlepiej aby pozostał w oryginalnej buteleczce. Nie bez znaczenia jest to, że oleje sprzedawane są w butelkach z ciemnego szkła. Pozwala to na dłużej zachować olejom ich cenne właściwości zdrowotne. 

Czy mieliście już okazję spróbować naszego oleju z pistacji? Podzielcie się w komentarzu. Jaki jest Wasz ulubiony olej zimnotłoczony? Korzystając ze zbliżającego się długiego weekendu, życzymy Wam dużo słońca!

olej pistacjowy 100%

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu