ORZECHOWY PAD THAI 🍝
Lubicie kuchnię azjatycką? Ja jestem w niej totalnie zakochana, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z ciekawym przepisem na tajskiego Pad Thaia. Chociaż zastanawiam się czy może nie bardziej pasowałoby tutaj makaron ryżowy w stylu Pad Thai? Miałam szczęście odwiedzić Tajlandię rok temu i jadłam tam Pad Thaia praktycznie codziennie (kochaaam :D) dlatego wiem że moja propozycja odbiega nieco smakowo od klasyki, ale na pewno w jakimś stopniu ją przypomina.
W tym przepisie użyłam masła orzechowego do marynaty do tofu, aby nadać mu fajnego orzechowego smaku 🥜😊
Składniki:
Makaron ryżowy 200 g
Tofu – 2 kostki
Ząbek czosnku
Por – biała część
2 marchewki
2 jajka
2 łyżki oleju
Szczypiorek
MARYNATA DO TOFU:
Sos sojowy – 4 łyżki
Łyżeczka świeżo startego imbiru
Ząbek czosnku
2 łyżeczki masła orzechowego
2 łyżeczki wody
SOS DO MAKARONU
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka płatków chilli
WYKONANIE
Składniki na marynatę łączymy ze sobą, dodajemy tofu i odstawiamy na parę minut. W tym czasie kroimy pora, marchewkę oraz siekamy czosnek.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i przysmażamy do uzyskania chrupiącej skórki. Dodajemy warzywa i dusimy wszystko do miękkości. Następnie wrzucamy ugotowany wcześniej makaron ryżowy oraz składniki sosu. Wszystko mieszamy ze sobą, obok robimy miejsce i wbijamy jajka. Gdy się lekko zetną mieszamy jajka z makaronem.
Podajemy ze szczypiorkiem, orzeszkami ziemnymi oraz sokiem z limonki 🥜🍋