Orzechy włoskie – klasyk, który pokochasz

Dzisiaj kilka słów o orzechach włoskich, czyli absolutnym klasyku. Nie ma krzty przesady w tym określeniu – orzechy włoskie są popularne, łatwo dostępne, a przy tym niezwykle smaczne. Sprawdźmy więc, co możemy zyskać, sięgając po nie regularnie.

Nie powinno Was dziwić, że jesteśmy miłośnikami orzechów każdego gatunku w dowolnej postaci (masło orzechowe 💖). Natomiast to, co może Was lekko zaskoczyć, to fakt, że pomimo dostępu do orzechów z całego świata, nadal jednymi z naszych ulubionych są orzechy włoskie. To klasyk, który ma coś w sobie – smak, piękną skorupkę, charakterystyczny zapach. Małe orzechowe cudo.

Jeden, by rządzić wszystkimi…

Cóż, może nie aż tak, natomiast jest coś w tym, że to właśnie orzechy włoskie uważane są za najbardziej orzechowe spośród orzechów. Brzmi dziwnie? Może trochę, ale w jednej z internetowych ankiet na pytanie Po jakie orzechy sięgasz najczęściej?, aż 40 procent ankietowanych odpowiedziało – tak, zgadliście – po orzechy włoskie. To mówi naprawdę wiele.

Zdrowie zamknięte w orzechach włoskich

Skoro już ustaliliśmy, że orzechy włoskie są niezwykle znane i lubiane, sprawdźmy, co mogą nam zaoferować. Oto 5 najważniejszych właściwości:

  • antyoksydanty – orzechy włoskie mają ich całe mnóstwo. Neutralizują one wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób;
  • cholesterol – regularne spożywanie orzechów włoskich sprawnie reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Odpowiada za to kwas alfa-linolenowy znajdujący się w nich;
  • flora jelit – to bardzo istotna kwestia. Orzechy włoskie pomagają w budowie flory bakteryjnej jelit, a co za tym idzie, wzmacniają odporność naszego organizmu;
  • zdrowa skóra – wspomniane wcześniej antyoksydanty mają również wpływ na naszą skórę. Będzie jędrna i znacznie dłużej młoda;
  • działanie antynowotworowe – orzechy włoskie pomagają w przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. Co ważne, informacje te pochodzą z rzetelnych badań, dlatego możemy traktować je w pełni poważnie.

Bądź cały orzechowy, czyli jemy dużo masła orzechowego i nie tylko

Warto jeść wszystkie orzechy, a zwłaszcza włoskie. Niezależnie od tego, pod jaką postacią trafią do naszego żołądka, będą to dobrze wydane kalorie. Co więcej, w przeciwieństwie do wielu innych produktów typu superfoods, orzechy włoskie są precyzyjnie                                                         przebadane.

Jeśli więc chcecie się z nimi zaprzyjaźnić, sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy – tutaj. Proponujemy między innymi klasyczną pastę z orzechów włoskich, ale również wersję z dodatkiem miodu i cynamonu. Brzmi pysznie? Tak też smakuje!

Podsumowując, niezależnie od tego, którą pastę orzechową wybierzesz, gwarantujemy, że będzie Ci smakować, a Twoje zdrowie na tym skorzysta. Tymczasem do przeczytania w kolejnym wpisie.

 

 

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0