Pasta z orzechów makadamia – 3 powody, dla których warto ją spożywać.

Orzechy macadamia, bez wątpienia są jednymi z mniej popularnych rodzajów orzechów, które spożywamy na co dzień. Jednak z roku na rok doceniamy je coraz bardziej, w głównej mierze ze względu na ich niezwykłe właściwości odżywcze. Drzewo makadamia, którego owocem są orzechy makadamii rosną na terenach m.in. Australii i Afryki. Bardzo często orzechy te spożywamy również w postaci pasty z orzechów makadamia. W dzisiejszym artykule zaprezentujemy Wam 3 powody, dla których warto spożywać pastę z orzechów makadamia. Wszystkich miłośników kremów orzechowych zapewniamy, że nasza pasta z orzechów makadamia 100% lub ta z dodatkiem chia, zachwycą Wasze podniebienia. 

 

Pasta z orzechów makadamia jako źródło witamin

 

Pasty z orzechów makadamia są bogatym źródłem wielu witamin. Możemy znaleźć w nich m.in. witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. W ich składzie, zawarty jest również cynk, wapń fosfor, magnez. Dlatego odpowiednia ilość orzechów makadamia w codziennej diecie poprawi pracę naszego organizmu. Czy wiedzieliście, że orzechy te spowolniają starzenie się skóry, wspomagają proces odchudzania, a także zapobiegają osteoporozie? To właśnie dzięki witaminom i związkom chemicznym, znajdujących się w tych orzechach. Co ciekawe, porcja 100 g orzechów makadamia zapewnia całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1, 200% na mangan i 80% dziennego zapotrzebowania na miedź.

 

 

Orzechy makadamia w kuchni

 

Orzechy makadamia ze względu na ich delikatny i lekko słodko – maślany smak są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Najczęściej wykorzystywane są do ciast, zdrowych deserów, musów, a także do potraw na słono. Perfekcyjnie komponują się z sałatkami czy daniami z kurczakiem. Orzechy macadamia nie zawierają glutenu, dlatego mogą znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na celiakię czy cukrzycę. Orzechy świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla studentów podczas zbliżającej się sesji, ponieważ wspomagają pracę mózgu i niwelują stres. Ze względu na mniejszą zawartość białka i wysoki poziom tłuszczu, są odpowiednie również u osób będących na diecie ketogenicznej.

 

Pasta z orzechów macadamia – właściwości zdrowotne

 

Wielu z Was zapewne spożywa orzechy makadamia przede wszystkim ze względu na ich delikatny smak. Jednak oprócz walorów smakowych, nie możemy zapomnieć o ich pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Orzechy makadamia są źródłem wielu witam, dodatkowo mają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich orzechów. Co to oznacza? Spożywanie pasty z orzechów makadamia obniża poziom złego cholesterolu, regulując przy tym poziom tego „dobrego”. Dodawanie pasty do posiłków wspomaga zapobieganie chorób serca czy układu krążenia. 

Czy próbowaliście już pastę z orzechów makadamia? Zostawcie w komentarzu informację do czego najczęściej dodajecie nasze orzechowe pasty. A jeśli nie macie pomysłu na przygotowanie posiłku z dodatkiem naszych produktów, zajrzyjcie do zakładki „przepiśnik”. 

 

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu