💚 SERNIK PISTACJOWY 💚
Pyszny, delikatny, kremowy… po prostu idealny! ☺️
Składniki na tortownicę 18cm:
- 120g herbatników kakaowych
- 40g masła
- 750g twarogu sernikowego
- 120g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 słoik pasty pistacjowej 100%
- 120 ml śmietanki 18 %
- 50g białej czekolady
- 20 ml śmietanki 18%
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy w blenderze, łączymy z masłem i wykładamy dno tortownicy.
Do misy miksera dodajemy twaróg, cukier i mąkę i miksujemy aż masa będzie gładka. Pastę pistacjową mieszamy ze śmietanką i dodajemy do masy twarogowej. Miksujemy i w między czasie dodajemy po dodajemy po 1 jajku w odstępie 30 sekund.
Gotową masę przelewamy do tortownicy o pieczemy 70minut w 160 stopniach. Warto na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą ☺️
Wyciągamy gotowy sernik i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na koniec polewamy polewą (rozpuszczona biała czekolada ze śmietanką), dekorujemy według uznania i gotowe 😍 Dajcie znać jak efekty 🥰