Orzechy Pekan wyglądem przypominają włoskie. W zasadzie nie tylko wyglądem, bo smakują podobnie do nich. Dlatego nietrudno o pomyłkę, ale wyjdzie Ci ona na zdrowie. Orzechy pekan w porównaniu z włoskimi mają więcej wartości odżywczych.
Pasty z orzechów pekan zamknięte w naszych słoikach to w stu procentach naturalne produkty. Podobnie jak inne pasty z orzechów makadamia, włoskich i laskowych. Pyszne i wartościowe, z których w kuchni wyczarujesz cuda, ale zacznijmy od początku, skąd się wzięły orzechy pekan?
Z tego tekstu dowiesz się:
- Orzechy pekan a włoskie– jakie są różnice?
- Orzechy pekan gdzie kupić pod postacią pasty?
- Czy orzechy pekan kcl mają więcej niż inne?
Jeśli interesuje Cię również temat past z orzechów makadamia, to garść ciekawostek znajdziesz tutaj.
-
Orzechy pekan– amerykański skarb
Orzechy pekan a włoskie coś ze sobą łączy. Te pierwsze są bardzo popularne w Ameryce, te drugie są najbardziej znane w Polsce. Nazwę tym egzotycznym dla nas orzechom nadali Indianie. Słowo pecan tłumaczy się dokładnie jako coś trudnego do zgniecenia dłonią.
Indianie bardzo chętnie sięgali po orzechy pekan ze względu na możliwość szybkiego zaspokojenia głodu. Tak, orzechy pekan kcal mają sporo, podobnie jak inne. Natomiast dzięki swoim właściwościom zaliczane są do grona najbardziej wyjątkowych na świecie. Dlatego nie odmawiaj sobie tej przyjemności. Szczególnie sięgając po nasze pasty orzechowe.
Coraz więcej Amerykanów decyduje się na posadzenie orzesznika jadalnego, nazywanego również pekanowym, w swoim ogródku. Choć drzewo nie należy do niskich. Osiąga nawet 40 metrów wysokości, ale czegóż się nie robi dla ulubionych orzeszków? W Ameryce kupisz je pod praktycznie pod każdą postacią, łupane, niełupane, na słodko i na słono.
-
Orzechy pekan a włoskie– czym się różnią?
Jak już wspomnieliśmy orzechy pekan i włoskie bywają mylone. Natomiast smakosz orzechów po krótkim przyjrzeniu się, dostrzeże różnice. Orzechy pekan mają okrągłą bądź podłużną skorupę i w odróżnieniu od włoskich jest ona gładka.
Smak orzechów pekan jest niepowtarzalny i niełatwy do ujęcia w słowa- koniecznie ich spróbuj! Najlepiej sięgając po nasze naturalne pasty orzechowe. Pekany są delikatniejsze w smaku od włoskich. Dlatego są świetną alternatywą, jeśli od włoskich odciąga Cię lekko gorzki smak. Amerykańskie orzeszki są delikatne, maślane, lekko słodkie. Świetnie pasują do potraw na słodko i na słono. Amerykanie używają orzechów pekan do deserów, ciast, ale też pikantnych potraw. Na Święto Dziękczynienia jednym ze smakołyków jest placek z orzechów pekan.
-
Pasta z orzechów 100%
Już wiesz, że wyjątkowe orzechy pekan wychodzą na zdrowie. Można je jeść pod różną postacią. My oferujemy je w niebiańskiej odsłonie, gładkiej, lekko słodkiej, pysznej pasty. W składzie nie znajdziesz nic poza prażonymi orzechami pekan. To sekret jej smaku i zdrowie na talerzu. Spróbuj, a na stałe zagości w Twojej kuchni. Smakuje dorosłym i dzieciom.
Podziel się w komentarzach swoimi przepisami z pastą z orzechów pekan w roli głównej. A jeśli jeszcze nie ma jej w Twojej kuchni, zamówisz ją tutaj.