Wegańskie gofry z aquafaby

Długo nie było tutaj przepisu na gofry, więc najwyższa pora to zmienić! Przecież to idealna przekąska do której pasuje masło orzechowe. My jadamy gofry bardzo często na śniadanie, jestem prawdziwym goFREAKIEM. Na świąteczny prezent zażyczyłam sobie dobrą, mocną gofrownicę i od tego momentu robienie gofrów stało się przyjemnością.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wegańskie gofry, który znalazłam na stronie www.jadlonomia.com. O ile zawsze staram się coś zmieniać w przepisach tak ten był tak idealny, że nie byłam w stanie nic ruszyć. Serio! Zobaczycie po zrobieniu 😀

Sekretem doskonałości tego przepisu jest użycie „aquafaby”. Wiecie co to takiego? Dla mnie do niedawna też brzmiało to dość kosmicznie do czasu kiedy bardziej zaczęłam interesować się tematem wegańskiego jedzenia. Aquafaba to nic innego jak zalewa z puszki ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej. Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Poza tym, podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Tę właściwość uzyskuje dzięki swojemu składowi – zalewa po ciecierzycy to mieszanka białka i skrobi.

Wegańskie gofry z aquafaby smakują jak te z budki nad morzem. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Na pewno posmakują każdemu!

Przepis na 4 – 5 gofrów (w zależności jak dużą macie gofrownicę)

Składniki na ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki soli

Do ubicia:

  • ½ szklanki aquafaby
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • olej do posmarownaia gofrownicy
  • dodatki do podania gofrów (owoce, cukier puder, masło orzechowe – dobrej jakości pasty dostaniecie oczywiście w naszym sklepie)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą za pomocą szpatułki. Powinno powstać gęste, lepkie ciasto.
  2. Do osobnej miski wlewamy aquafabę, czyli zalewę z puszki/słoika ciecierzycy i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Cały czas miksując, do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru, następnie po łyżce oleju i po łyżce gęstej masy. Miksujemy do czasu kiedy powstanie gładka masa.
  4. Nakładamy ciasto do porządnie nagrzanej gofrownicy i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odkładany na kratkę do ostygnięcia i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się masło orzechowe z czekoladą i miodem lub pasta z nerkowców 😊

 

Dajcie znać jak smakowało! <3

(przepis: https://www.jadlonomia.com/przepisy/weganskie-gofry-idealne/)

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0