Wielkanocna babka pistacjowa

BABKA PISTACJOWA

OMG co to jest za babka. Wilgotna i niebanalna w smaku dzięki dodatkowi pasty pistacjowej. Na pewno zaskoczy wszystkich podczas wielkanocnego biesiadowania.

CIASTO

3 jajka

160g cukru

100 ml oleju rzepakowego

130 g jogurtu

100g pasty pistacjowej

250 g mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka skórki z cytryny

POLEWA

100g białej czekolady

1 łyżka pasty pistacjowej

odrobina śmietanki 30% (dla lepszej konsystencji polewy)

Jajka z cukrem i pastą pistacjową ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy bardzo powoli, cienkim strumieniem olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz na przemian jogurt i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni lub do czasu, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Wyjmujemy babkę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy na kratce.

W małym garnku lub w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z pastą pistacjową i śmietanką. Tak przygotowaną polewą olewamy babkę i ozdabiamy posiekanymi pistacjami.

 

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0