BABKA PISTACJOWA
OMG co to jest za babka. Wilgotna i niebanalna w smaku dzięki dodatkowi pasty pistacjowej. Na pewno zaskoczy wszystkich podczas wielkanocnego biesiadowania.
CIASTO
3 jajka
160g cukru
100 ml oleju rzepakowego
130 g jogurtu
100g pasty pistacjowej
250 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki z cytryny
POLEWA
100g białej czekolady
1 łyżka pasty pistacjowej
odrobina śmietanki 30% (dla lepszej konsystencji polewy)
Jajka z cukrem i pastą pistacjową ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy bardzo powoli, cienkim strumieniem olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz na przemian jogurt i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni lub do czasu, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Wyjmujemy babkę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy na kratce.
W małym garnku lub w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z pastą pistacjową i śmietanką. Tak przygotowaną polewą olewamy babkę i ozdabiamy posiekanymi pistacjami.