Fistaszki – bo tak również określamy orzeszki ziemne – to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów orzechów. Sięgają po nie niemal wszyscy, czy to w ramach codziennej, zdrowej przekąski, czy jako składnik w kuchni. Tak czy tak, mamy do czynienia z prawdziwą orzechową gwiazdą. Kłopot w tym, że tak naprawdę fistaszki… wcale nie są orzechami.
Często słyszymy, że migdały to jedne z najbardziej popularnych orzechów w Polsce. To prawda, stanowią częsty dodatek do wielu posiłków: owsianek, deserów, ciast, czy domowych lodów. Powinniśmy jednak wiedzieć, że nie są orzechami – to nasiona drzewa migdałowego. Migdały są zdrowe, a ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, o czym przekonamy Was w poniższym artykule. Dzisiaj przedstawimy 3 fakty, których mogliście nie wiedzieć na temat migdałów. Na naszej stronie znajdziecie je w różnej postaci: pysznych past, płatków oraz w czekoladzie.
Dzisiaj rozwikłamy jedną z największych tajemnic orzechowego świata. Przy odrobinie szczęścia odpowiemy na pytanie – czym różni się pasta od masła orzechowego? To jedno z tych pytań, które niekiedy pojawia się z tyłu głowy i męczy nas dopóty, dopóki nie znajdziemy na nie odpowiedzi. Ruszajmy więc na poszukiwania!
Australijski orzech, gdy siedzi jeszcze w łupince to prawdziwy orzech do zgryzienia. Do ich rozłupania potrzebny jest specjalny dziadek do orzechów albo twarde imadło. Dlatego proponujemy Wam zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie, orzeszki makadamia gotowe do schrupania bądź na szybką owocową sałatkę!