Są bogatsze w wapń niż mleko. Mają więcej kwasów omega 3 niż hodowlany łosoś. Są źródłem większej ilości żelaza niż ma szpinak. Są też źródłem białka, błonnika i cennych mikroelementów. O czym mowa? Nasiona chia. O ich prozdrowotnym wpływie wiadomo od dawien dawna
Wciąż trwają spory o to, ile wieków ma już słodki deser pod postacią chałwy i kto za nią stoi. Poszczególne państwa Bliskiego Wschodu przypisują sobie opatentowanie tej niezwykle smacznej przekąski, którą lubią dorośli i dzieci.
Marzysz o pralinach z orzechowym środkiem, kokosową, migdałową bądź malinową nutą? W sklepach, pomimo uginających się półek ze słodyczami, nie zawsze dostaniesz ten smak, który chodzi po głowie. Dlatego wykorzystaj to co masz w domu i wyczaruj kulki z masła orzechowego w czekoladzie.
Pyszny, delikatny, kremowy… po prostu idealny!
Długotrwały stres to groźny nieprzyjaciel naszego całego organizmu. W tym trudnym okresie często próbując uspokoić nerwy, zajadamy się niezdrowym jedzeniem. Na szczęście są orzechy i masła orzechowe – zdrowe przekąski, które w dodatku działają uspokajająco, poprawiając działanie układu nerwowego i krążeniowego.