SERNIK PISTACJOWY
2021-02-03
SERNIK PISTACJOWY
Pyszny, delikatny, kremowy… po prostu idealny! ☺️
Składniki na tortownicę 18cm:120g herbatników kakaowych
40g masła
750g twarogu sernikowego
120g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 słoik pasty pistacjowej 100%
120 ml śmietanki 18 %
50g białej czekolady
20 ml śmietanki 18%
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy w blenderze, łączymy z masłem i wykładamy dno tortownicy.
Do misy miksera dodajemy twaróg, cukier i mąkę i miksujemy aż masa będzie gładka. Pastę pistacjową mieszamy ze śmietanką i dodajemy do masy twarogowej. Miksujemy i w między czasie dodajemy po dodajemy po 1 jajku w odstępie 30 sekund.
Gotową masę przelewamy do tortownicy o pieczemy 70minut w 160 stopniach. Warto na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą ☺️
Wyciągamy gotowy sernik i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na koniec polewamy polewą (rozpuszczona biała czekolada ze śmietanką), dekorujemy według uznania i gotowe.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2021