Nie od dziś wiadomo, że śniadanie stanowi kluczowy element zdrowego trybu życia, a odpowiednio zbilansowany poranny posiłek z pewnością dostarczy energii i poprawi nasze samopoczucie. Dlatego też warto zainwestować czas w przygotowanie pożywnego i smacznego dania na początek dnia.
Fistaszki – bo tak również określamy orzeszki ziemne – to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów orzechów. Sięgają po nie niemal wszyscy, czy to w ramach codziennej, zdrowej przekąski, czy jako składnik w kuchni. Tak czy tak, mamy do czynienia z prawdziwą orzechową gwiazdą. Kłopot w tym, że tak naprawdę fistaszki… wcale nie są orzechami.
Często słyszymy, że migdały to jedne z najbardziej popularnych orzechów w Polsce. To prawda, stanowią częsty dodatek do wielu posiłków: owsianek, deserów, ciast, czy domowych lodów. Powinniśmy jednak wiedzieć, że nie są orzechami – to nasiona drzewa migdałowego. Migdały są zdrowe, a ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, o czym przekonamy Was w poniższym artykule. Dzisiaj przedstawimy 3 fakty, których mogliście nie wiedzieć na temat migdałów. Na naszej stronie znajdziecie je w różnej postaci: pysznych past, płatków oraz w czekoladzie.
Sekretem doskonałości tego przepisu jest użycie „aquafaby”. Wiecie co to takiego? Aquafaba to nic innego jak zalewa z puszki ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej. Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Poza tym, podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję.
Bardzo szybki przepis na keto blondie z masłem orzechowym Do jego wykonania użyliśmy masło z orzechów makadamia. Jest to przepis na fit słodycze – bez cukru, z niską zawartością węglowodanów.
Szybkie desery z masłem orzechowym, które można zrobić w kilkanaście minut to zdecydowanie coś co lubimy najbardziej! Są idealnym rozwiązaniem dla osób, które na co dzień są zabiegane i nie mają czasu na gotowanie.