Jak powstaje tradycyjna chałwa turecka?
Wciąż trwają spory o to, ile wieków ma już słodki deser pod postacią chałwy i kto za nią stoi. Poszczególne państwa Bliskiego Wschodu przypisują sobie opatentowanie tej niezwykle smacznej przekąski, którą lubią dorośli i dzieci. Jeden z wielkich smakoszy chałwy Sulejman Wspaniały (władca imperium Osmańskiego) nakazał wybudowanie ‘domu chałwy’ obok pałacu. Chałwa turecka to dziś również poszukiwany smak w Polsce. Mamy najsmaczniejszą propozycję!
- Chałwa turecka przepis na bazie prostych składników, głównym sezam.
- Zawiera witaminy i składniki mineralne.
- Chałwa turecka gdzie kupić produkt na bazie naturalnych składników?
Lubisz zdrowie na talerzu? Z pewnością, dlatego koniecznie spróbuj twarożku z nerkowca: https://dobry-orzech.pl/twarozek-z-nerkowcow/.
Chałwa skład tureckiego specjału
Z chałwą wiąże się wiele tradycji. Po turecku chałwa to helva, przysmak, który powstaje na bazie sezamu. To też najpopularniejsza forma w Polsce. Chyba każdy z dzieciństwa pamięta charakterystyczny smak sezamowej chałwy. Ją się po prostu albo uwielbia, albo nie znosi. Obecnie chałwa turecka dostępna jest w licznych odsłonach, ale najważniejszy jest prosty skład. Dobry produkt oparty jest na naturalnych składnikach.
W Turcji chałwa jest popularną przekąską. I zdrową, ale kaloryczną, dlatego w jej przypadku, z resztą jak ze wszystkim, zaleca się umiar. Najprostszy przepis na chałwę turecką, którą można zrobić w domu, to sezam i słodki dodatek, może być to na przykład miód.
Dwuskładnikowa wersja jest nieco uboga, ale zawsze można ją urozmaicić. Turcy chętnie dodają do niej orzechy, pistacje czy wanilię.
Właściwości chałwy
Zrobiona na bazie nasion sezamu i orzechów jest prawdziwą bombą witamin i składników mineralnych. Sezam należy do grona najstarszych rośli oleistych. Inaczej nazywa się kunżut. Zawiera cenne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, magnez, wapń, miedź. Sezam jest źródłem błonnika. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i E.
O pozytywnym wpływie sezamu na zdrowie wiadomo nie od dziś. W medycynie ludowej od dawna w krajach Azji używany jest na różnego rodzaju dolegliwości. Chałwa turecka na bazie sezamu jest więc smaczną, ale i zdrową przekąską.
Naturalna chałwa turecka z pistacjami
Chałwę możesz zrobić samodzielnie w domu bądź kupić w naszej Manufakturze. Robimy chałwy tylko z naturalnych składników, nie używamy tradycyjnego cukru. Wzbogacamy je smacznymi i zdrowymi dodatkami. Dlatego jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić chałwę, to nasza Manufaktura jest najlepszym adresem.
Spróbuj chałwy pistacjowej, waniliowej i orzechowej. Nie łamie się, ma idealną konsystencję i niepowtarzalny smak dzieciństwa. Zamknięta w słoiczku jest gotowa do wyjadania łyżką i przechowywania- w końcu z chałwą trzeba z umiarem. Nasze chałwy świetnie sprawdzają się do różnych deserów i energetycznych śniadań.
Różne rodzaje chałw znajdziesz pod tym adresem: https://dobry-orzech.pl/kategoria-produktu/chalwy-bez-cukru/. Koniecznie podziel się z nami swoimi doznaniami smakowymi i przepisami!