KULKI Z MASŁA ORZECHOWEGO W CZEKOLADZIE
Szybkie i obłędne kulki z masła orzechowego
Marzysz o pralinach z orzechowym środkiem, kokosową, migdałową bądź malinową nutą? W sklepach, pomimo uginających się półek ze słodyczami, nie zawsze dostaniesz ten smak, który chodzi po głowie. Dlatego wykorzystaj to co masz w domu i wyczaruj kulki z masła orzechowego w czekoladzie.
- Z ulubioną pastą orzechową i dodatkami.
- Tylko kilka składników, większość z pewnością masz w domu. Można dorzucić posiekane orzechy włoskie, daktyle, wiórki kokosowe.
- Energetyczne kulki z masła orzechowego zrobisz w krótkim czasie.
- Wypróbuj do kulek nasze pasty orzechowe z oryginalnymi dodatkami: malinami, kawą, cynamonem.
Polecamy też bajeczny sernik pistacjowy: https://dobry-orzech.pl/sernik-pistacjowy/.
Kulki z masła orzechowego w czekoladzie podbijają podniebienia
Masło orzechowe plus ulubione dodatki plus czekolada to zawsze równa się dobry humor. Kulki z masła orzechowego wykonane z wysokiej jakości składników (czytaj dobrej pasty orzechowej) z odrobiną zaangażowania zawsze wychodzą dobrze. Nawet jeśli kuchnia nie jest Twoim ulubionym miejscem, kulki to nic trudnego.
Zaspokajają apetyt na coś słodkiego, ale są też konkretnym zastrzykiem energii. Zrobisz je bez pieczenia, bez użycia mąki, jajek, a z tym co lubisz. Możesz je zrobić bez cukru, za to z syropem z agawy, klonowym albo z miodem.
Składniki
Najprostszy przepis na kulki nie wymaga wiele zachodu. To tylko kilka składników.
- Pasta orzechowa (koniecznie Dobry Orzech)- tu pełna dowolność, świetnie sprawdza się pasta z orzechów arachidowych – potrzebujesz 2/3 mniejszego słoiczka pasty Dobry Orzech ok. 120- 130 g
- Wiórki kokosowe 1,5 łyżki i tyle samo migdałów (zmielone)
- Miód 4 łyżki (bądź wspomniane wcześniej syropy)
- Czekolada 100 g, w zależności od upodobań, może być gorzka
- Opcjonalnie: pokruszone orzechy włoskie, olej kokosowy (łyżka)
Przygotowanie kulek
Połącz pastę orzechową z wiórkami, zmielonymi migdałami i miodem. W bogatszej wersji możesz dodać orzechy włoskie posiekane – będzie bardziej chrupiąco. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż w chłodnym miejscu.
Kolejny krok to rozpuszczenie czekolady w wodnej kąpieli. Bardziej kokosowy smak i płynną formę otrzymasz jeśli zostanie dodany olej kokosowy (łyżka).
Na koniec wystarczy obtoczyć zrobione kulki z masłem orzechowym w czekoladzie i odstawić na jakiś czas, aż czekolada zastygnie.
Pasty orzechowe z naszej Manufaktury są idealne do przygotowania zdrowych i energetycznych przekąsek. Dzięki różnym połączeniom i smakom (m.in. z czekoladą, malinami, kawą, cynamonem), stworzysz kulki, które pokochają wszyscy. Rozsmakuj się w naszych pastach i podziel przepisami na naszym Facebooku.