Masło z orzechów makadamia plus nasiona chia. Jakie mają właściwości?
Są bogatsze w wapń niż mleko. Mają więcej kwasów omega 3 niż hodowlany łosoś. Są źródłem większej ilości żelaza niż ma szpinak. Są też źródłem białka, błonnika i cennych mikroelementów. O czym mowa? Nasiona chia. O ich prozdrowotnym wpływie wiadomo od dawien dawna. Pomagają w wielu schorzeniach, wspomagają organizm w okresie wysiłku, są wsparciem w odchudzaniu.
Postanowiliśmy połączyć je z orzechami makadamia- wyszło bardzo smacznie i jest to ten produkt, który warto włączyć do swojej diety.
• Skąd się biorą nasiona chia?
• Jakie właściwości ma pasta z orzechów makadamia z chia?
• Na co pomaga chia?
• Z czym serwować krem z orzechów makadamia z nasionami chia?
Na marginesie, gdy szukasz właśnie pomysłu na obiad, to już go masz, prosty, szybki i jakże smaczny: https://dobry-orzech.pl/co-zrobic-na-obiad-moze-spagetti-z-pesto-pistacjowym/.
Kilku słów wstępu o chia
Małe nasionka o owalnym kształcie, w kolorach od jasnych po ciemne (czarne), mają więcej wartości odżywczych niż może świadczyć o tym ich wygląd. Choć nie prezentują się źle. Nasiona chia są gładkie i błyszczące. Rodzi je roślina Salvia hispanica L., która zbyt wiele nie mówi, ale po przetłumaczeniu- szałwia hiszpańska, pewnie już więcej. Roślina ta określana jest też chia. I jest bardzo ceniona ze względu na nasiona, które daje. O czym wiedziały już cywilizacje prekolumbijskie. Aztekowie, Majowie i Indianie nie tylko spożywali nasiona chia, ale też służyły im między innymi do leczenia różnych dolegliwości.
Chia pochodzą z Ameryki Południowej (Meksyk, Gwatemala). Do dziś te obszary są miejscem, gdzie dodaje się je do napojów i dań. Nasiona chia można jeść na różne sposoby. Naszą propozycją, gotową do zjedzenia wprost ze słoika, jest masło z orzechów makadamia z dodatkiem tych nasion. To naturalny produkt, który wykorzystasz w kuchni na różne sposoby.
Pasta z orzechów makadamia z chia- na zdrowie!
Orzechy makadamia są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu w wielu obszarach. Są bogate w witaminy i mikroelementy. Masło z orzechów makadamia powinno na stałe zagościć w kuchni. Choć orzechy makadamia należą do najbardziej kalorycznych, to jedzenie ich z umiarem wychodzi na zdrowie. Szczególnie gdy sięgasz po produkty naturalne, pasty z orzechów makadamia z pewnego pochodzenia. Takie, które nie mają sztucznych dodatków, wypełniaczy, a o smaku decyduje natura. Krem z orzechów makadamia ma nieporównywalny z innymi pastami smak. Nieco mleczny, słodki i słony. Masło z orzechów makadamia ma kremową konsystencję. Nasiona chia nie zmieniają smaku pasty
orzechowej, bo mają neutralny smak, a zdecydowanie podnoszą wartość odżywczą pasty z orzechów makadamia.
Nasiona chia właściwości
• Chia to bogactwo kwasów omega 3, które mają wpływ między innymi na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Wspomagają układ nerwowy. Poza tym kwasy omega 3 mają dobroczynny wpływ na układ krążenia i wzrok.
• Nasiona chia mogą być wsparciem w walce z niechcianymi kilogramami. Zalane wodą nasiona pęcznieją i dają uczucie sytości na dłużnej. Do wody można dodać np. cytrynę. Ze względu na dużą zawartość błonnika, nasiona chia są polecane na różne dolegliwości związane z perystaltyką jelit.
• Chia są bogate w wapń- mają go więcej niż mleko. Zawierają również fosfor. Zatem jedzenie nasion chia wspiera kości i zęby.
• Nasiona szałwii hiszpańskiej to źródło pełnowartościowego białka. Idealne uzupełnienie diety wegan, wegetarian i sportowców.
Na kanapkę, wafel ryżowy i do owsianki
Krem z orzechów makadamia z chia z naszej Manufaktury jest gotowy do wyjadania ze słoiczka. To smakowity i prosty sposób urozmaicenia kanapek. Ze względu na swój kremowy smak pasta z orzechów makadamia świetnie smakuje z krakersami, waflami ryżowymi i grzankami. Możesz ją też dodać do porannej owsianki, obiadowych naleśników i wytrawnej kolacji. Szlachetny smak, który mają orzechy makadamia, to prosty sposób na nowe smaki w kuchni.
Nasz krem z orzechów makadamia z chia znajdziesz tutaj. Spróbuj jak smakują naturalne pasty orzechowe 100% z Manufaktury Dobry Orzech.